Opruimen als het gezin niet meewerkt

Opruimen als je gezin niet meewerkt

 

Een veel gehoord argument: ‘Ik wil wel opruimen maar mijn gezin werkt niet mee’. Of ‘Mijn partner werkt niet mee’. Of, ‘Eigenlijk zijn alle spullen van mijn partner en niet van mij.’
Kortom, allemaal argumenten waarom het niet lukt om op te ruimen. En vaak begint dit argument met ‘Ja maar…’

Maar wat nou als je daar allemaal niet afhankelijk van hoeft te zijn. Je gaat opruimen om dat JIJ dat wilt. Omdat JIJ vindt dat dit nodig is. Niet het gemakkelijkste startpunt, dat geef ik toe. Een partner die meewerkt of pubers die ook de noodzaak van opruimen inzien is natuurlijk veel fijner. Maar omdat het niet zo is alles maar te laten bij hoe het gaat terwijl het jou stoort? Dus, hoe begin je zonder medewerking van je omgeving en zonder kabouters die voor je opruimen?

  1. Weet je omgeving dat jij niet tevreden bent met hoe het er nu uitziet?
    Vaak is daar al heel veel te halen. Ik kom regelmatig bij mensen waarbij in gesprekken blijkt dat de partner zich helemaal niet zo bewust is van het feit dat de ander zich daaraan stoort. Dus als eerste, praat erover met je omgeving. Maak duidelijk wat jou stoort en hoe je het anders zou willen. Ben daar open over zodat je later elkaar geen verwijten hoeft te maken.
  2. Is alles uitgesproken en besproken? En dan nog vindt de een het onzin en de ander broodnodig? Dan begin je met gestructureerd opruimen van jouw eigen spullen. Niet te groot, maar laat zien dat je orde schept in bijv. jouw tijdschriften, post, laatjes.
  3. Zijn je eigen spullen op orde? Dan kun je met gezamenlijke ruimtes beginnen waar jij ook veel tijd doorbrengt. Bijv. de keuken. Zoek de voorraad uit. Maak het aanrecht leeg, ruim de kastjes op. Kom je hier ook heel veel tegen dat van je partner of van andere gezinsleden is? Leg het bij elkaar, maak er een plek voor of doe het in een doos. Is het zoveel dat het niet in een doos past? Zoek een plek hiervoor waar het jou het minste in de weg staat. Is een van je gezinsleden iets kwijt, grote kans dat het in die doos zit. Kom jij gedurende de dag iets tegen wat niet op de eigen vaste plek ligt, dan leg je het in die doos.
  4. Zorg dat je voor spullen een vaste plek hebt. Scharen op een plek, tijdschriften op een plek, sleutels op een plek. Is een van je gezinsleden iets kwijt, zit het of in zijn eigen doos of ligt het op de vaste plek.
  5. Wanhoop niet… Uiteindelijk gaan jouw gezinsleden zien dat je goed bezig bent en dat het eigenlijk wel handig is om alles op een vaste plek te hebben. Uit ervaring weet ik dat op den duur ook je gezinsleden mee gaan doen. Goed voorbeeld doet volgen. Het zal niet van de een op de andere dag gebeuren, maar het komt wel.

Echt, het kan. Je huis opgeruimd krijgen zonder meteen de medewerking van je gezinsleden te hebben. Zo lang zij maar weten waarom het voor jou nodig is. Maak het bespreekbaar. Begin klein. Je zult ze uiteindelijk meenemen omdat ze gaan ervaren dat opruimen echt ruimte en rust oplevert.

Is het nog steeds lastig zijn om je gezin mee te krijgen? Van deelnemers aan de online training ‘In 8 weken naar een opgeruimd huis en hoofd’ krijg ik terug dat dit hun heeft geholpen om samen met het gezin te gaan opruimen. Mocht je, na deze tips. nog steeds het gevoel hebben dat het niet lukt, is mijn online training vanaf januari weer beschikbaar! Voor meer informatie: In 8 weken naar een opgeruimd huis en hoofd.

Share this Post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *