opvoeden eigenheid

Opvoeden vanuit eigenheid

Gisteravond zag ik voor de tweede keer het programma ‘Het beste voor je kind’. Een programma waarin steeds 3 gezinnen kort worden gevolgd en een inkijkje geven in hun opvoeding. Hun waarden en normen laten zien. En natuurlijk stroomt daarna de sociale media over met meningen.

Wat mij vooral opvalt in de twee afleveringen die ik tot nu heb gezien is de liefde van elk gezin voor hun kind. Hoe anders ze ook in de opvoeding staan. Ze willen, zoals de titel al zegt, het beste voor hun kind. Je zult dit ook vast herkennen in je omgeving. Zelfs mensen die dichtbij je staan kunnen een hele andere mening over opvoeden hebben.

Een opvallend stukje gisteravond was dat een vriendin van een moeder vroeg of de moeder zich geen zorgen maakte over wat andere mensen van haar opvoeding vonden. Deze moeder zei heel kordaat dat ze zich daar niet druk om maakte. Maar ik denk dat we allemaal wel deze vraag herkennen. Als je dwarse peuter ineens niet meer doet wat jij wil, en jij je geduld verliest zie je ook de blikken van anderen naar jou. Omgedraaid hetzelfde, we hebben snel een mening over de opvoeding van anderen.
Het helpt om je te realiseren dat zo goed als de meesten mensen opvoeden met liefde voor hun kind(eren). Het beste met ze voor hebben.

Het grootste probleem is vaak je eigen twijfel of onzekerheid. Bang om het fout te doen of bang voor de mening van anderen. Opvoeden is zeker niet makkelijk. Als moeder van 3, met alle drie hun eigen uitdagingen weet ik dat je als ouder moet schipperen en soms ook even de bocht uitvliegt. Kinderen laten je haarfijn weten of iets wel of niet werkt. En met meer dan een kind zul je ook nog merken dat wat voor het ene kind werkt, het bij de andere niet hoeft te werken.

Als je zelf heel goed weet wat je je kinderen wilt meegeven in hun leven en dat vanuit liefde voor je kind doet zul je minder onzeker zijn. Wat mij altijd goed helpt is te bedenken hoe ik het zou vinden als ik moest doen wat ik als ouder verwacht. Hoe wil ik aangesproken worden? Waarom wil ik eigenlijk dat mijn kind dit doet?

Jouw waarden en normen kunnen heel anders zijn dan die van mij of van de buren. Toch voeden we allemaal vanuit liefde op. Deze opvoeding die jij kiest, past bij jou. Je voedt op vanuit eigenheid. Toch kan de mening van anderen om je heen aan het twijfelen brengen. Of je kind verandert zo snel dat je eigenlijk niet meer weet wat bij hem/haar en jou past. Het kan dan helpend zijn om even afstand te nemen en stil te staan wat het ook alweer is dat jij je kind wilt meegeven in het leven.

Mocht het lastig zijn om die afstand te nemen, kijk dan of er iemand in de buurt is met wie je dat kan doen. Wil je graag wat meer stilstaan bij de opvoeding van je kinderen en nog beter weten wat bij jou en je kind(eren)past kun je altijd contact met mij opnemen.

Liefs Lianne

Share this Post