Relax

Toevallig zapte ik laatst langs een tv programma waarin een Amerikaanse familie werd gevolgd. Wat enorm opviel was het drukke schema van de kinderen. De hele week school, sporten, clubjes en huishoudelijke taken.

Ik ben voorstander van taken voor de kinderen, en sporten en clubjes vind ik belangrijk. Maar hoe vol moet een week zijn om nog leefbaar te zijn? Ik geloof dat ik zelf gek zou worden als ik alle dagen van de ene verplichting naar de andere moest rennen.

Nou is het ene kind het andere niet en sommige kinderen willen graag de hele dag bezig gehouden worden. Maar misschien is een keer niets doen en vervelen zo slecht nog niet.

Je wilt graag het beste voor je kind en zorgen dat hij of zij al zijn talenten kan ontwikkelen. Veel ouders voelen zich schuldig als daar niet aan kunnen voldoen om wat voor reden dan ook. Maar wordt het leven er minder mooi van als je kind niet bij een topclub kan voetballen? Of de beste pianist van Nederland is? Of is het vooral belangrijk dat je kind plezier heeft in zijn hobby, leert samen spelen, een goede conditie houdt en keuzes leert maken?

Als je denkt of vindt dat je kind, en jijzelf een te druk schema hebben hou dan een week precies bij wat jullie allemaal doen. Schrijf de tijden erbij en hoe lang het duurt. Zo krijg je een overzicht.

Onderstaand schema geeft inzicht in hoeveel slaap een kind nodig heeft, schrijf dit ook op in je overzicht. Slaap is namelijk essentieel voor de ontwikkeling van je kind.

  • Leeftijd – slaapbehoefte
  • 4 en 5 jaar – 12 uur per nacht
  • 6 t/m 9 jaar – 11 uur per nacht
  • 10 en 11 jaar – 10 uur per nacht
  • 12 jaar – 9 uur per nacht

Bron: NSWO Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (maart 2013)

Ook schooltijden vul je in op het schema, sportclubjes, eetmomenten, douchen en wassen. Dan zie je hoeveel tijd er over blijft om te niksen of spontaan af te spreken met een vriendje!

Relax, neem de tijd om te knuffelen, een spelletje te doen, voor te lezen. En laat je kinderen ook zichzelf maar eens vermaken en doe iets voor jezelf, want een uitgeruste moeder is een fijnere moeder!

Deel dit bericht