Van een mug naar een olifant

Van een mug naar een olifant

Misschien komt het door onze reis naar Sri Lanka, daar zag ik in een nationaal park honderden olifanten. Ik was onder de indruk. Zo geweldig mooi! Zo’n enorme beesten maar zo sereen en rustig liepen ze door het veld. Onderweg naar water. Ze lieten zich door niets en niemand tegen houden. Stoeiden wat met elkaar, maar met een duidelijk doel voor ogen: het water.

En dan de muggen, die zaten er genoeg. En om de een of andere reden ben ik altijd degene die gestoken wordt… We zijn met z’n vijven, maar mij moeten ze hebben. Kleine rot beestjes met een irritant geluid. Altijd boven mijn hoofd…

Je begrijpt, ik ben geen fan van muggen. Maar die olifanten deden iets met mij. Ze lieten zien dat hoe groot ze ook zijn, ze niet irritant zijn. Ze bewust naar hun doel toe gaan, zich niet laten afleiden door toeristen die naar ze komen kijken. Ze nemen hun ruimte in zonder twijfel en onzekerheid.

En toen realiseerde ik me, ik denk dat velen zich hierin herkennen, ik houd me vaak klein. Wil niet teveel ruimte innemen. Terwijl dat nergens voor nodig is. Zo’n enorme olifant kan het zonder irritant te zijn. Die mug, dat kleine insect, is veel irritanter!

Dus waarom klein houden, als je weet wat je wil en daar doelgericht heen gaat. Je ruimte innemen voor wat jij wil. Dat kan toch nooit irritant zijn als je dat doet met oog voor je omgeving? Plezier maakt onderweg, geniet van wat er gebeurt en je focus houdt op wat je wil? De olifant doet het, en we stonden met honderden mensen te kijken hoe ze dat deden. Wat je doel ook is, klein of groot, de ruimte mag je innemen om dat te bereiken. Dat kan zonder anderen in de weg te lopen. Zolang je maar duidelijk bent in wat je wil.

En dat klinkt makkelijk… Maar dat is het niet. Die mug schuilt in ons allen, rond blijven vliegen en op goed geluk ergens landen om te prikken. Als je je daar bewust van bent, kun je meer afstand nemen en uitgroeien tot die olifant.

En wat is het dan dat ik wil? Waar ben ik naar onderweg? Ik wil met helder in huis nog meer vrouwen bereiken die meer ruimte willen. En tegelijkertijd wil ik meer ruimte innemen om dat te bereiken.
En jij? Waar ben jij naar onderweg?

Share this Post

1 gedachte op “Van een mug naar een olifant”

  1. Wat een mooi inzicht, Lianne! Heel herkenbaar, dus ik ga ‘m zeker onthouden. Onderweg naar een baan waarin ik ruimte krijg en kan nemen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *