van vasthouden naar loslaten

Van vasthouden naar loslaten

Het klinkt zo makkelijk, loslaten als iets niet meer bij je past. Het levert je veel op, als je loslaat heb je namelijk meer ruimte voor andere dingen. Toch is dit voor bijna iedereen heel moeilijk. Gaat het niet om spullen, dan geldt het nog wel vaak voor gedachten en emoties.

Ik zie het veel in de praktijk. Veel spullen bewaren om daarmee de herinnering aan een gebeurtenis of moment uit het leven vast te houden. Of uit verlangen naar een tijd die geweest is. In het ergste geval slipt je huis daardoor dicht. In de meeste gevallen zorgt het er voornamelijk voor dat je vooral bezig bent met wat geweest is. En zo vergeet je te kijken naar wat je nu hebt.

Hoe kom je hier los van?

Door je in de eerste plaats te realiseren wat je in het hier en nu hebt wat je gelukkig maakt. Dit kun je bekrachtigen door elke avond op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Of met je gezin aan de eettafel iedereen laten benoemen wat hem of haar die dag blij heeft gemaakt. Probeer dan vooral te focussen op niet-materiële zaken.

Heb je heel veel spullen uit het verleden? Spreek dan met jezelf een moment per week af waarop je steeds een deel daarvan opruimt. Gun jezelf de tijd, bekijk nog een keer dat bioscoopkaartje van je eerste date, of het viltje met dat destijds formidabele plan. En vraag je dan serieus af of je het voorwerp nog nodig hebt om je dat moment te herinneren. Is dat zo, plak het dan meteen in of geef het een mooi plekje. Ben ook kritisch, bepaal hoeveel je nog mag houden.

Veel dingen uit het verleden pasten destijds goed bij je. Maar inmiddels ben je jaren verder en is het niet gek dat je van sommige dingen afscheid neemt. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Er zin nog maar weinig mensen met een compleet jaren ‘70 interieur 😉 .

Ga meer naar de toekomst, maak plannen voor de dingen die je allemaal nog wilt doen en bereiken. Stilstand betekent achteruitgang. Ga vooruit, en dat kan alleen als je ruimte hebt, om je heen en in je hoofd.

Realiseer je dat je echt niet alles hoeft los te laten. Soms is het fijn om iets dichtbij je te houden. Maar geef datgene dan een speciaal plekje, in je huis of hart ❤.

Deel dit bericht